Вход

Най-добрите слънчеви очила за колоездене през 2024 г.

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 5. 4. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Независимо дали карате колело из града или карате релаксиращо в провинцията, слънчевите очила за колоездене са задължителни. Слънчевите очила са основен елемент за повишаване на зрителната острота и защитата на очите ви от вредните ултравиолетови лъчи, вятър и отломки. Правилният чифт ще направи пътуването ви по-приятно и ще ви осигури безопасност на пътя.

За да ви помогнем да изберете най-добрите слънчеви очила за колоездене, нашите експерти по очила в Lentiamo съставиха списъкважни ключови функции. Можете също така да прочетете нашите отговори на някои често задавани въпроси относно слънчевите очила за колоездене, за да ви помогнем да намерите любимия си чифт!

Основни характеристики на най-добрите слънчеви очила за колоездене

сини огледални слънчеви очила на велосипедна каска с велосипед

UV защита

Cébé S´TRACK 2.0 L CBS205

Марка на снимката по-горе: Cébé

Пътища, коли и други повърхности могат да отразяват голямо количество светлина обратно в очите ви. Това може да причини влошено зрение. Не само намаляването на светлината е важно, високата UV защита е важна част от всички слънчеви очила за колоездене, така че можете да защитите очите си от увреждане. Като минимум слънчевите очила за колоездене трябва да предлагат защита от UVA и UVB лъчи.

Прилягане и комфорт

Smith FLYWHEEL 8RU ZI 99

Марка на снимката по-горе: Smith

Слънчевите очила за колоездене трябва да прилягат плътно и не трябва да се плъзгат, прищипват или падат. Цялостната форма и възможността за корекция са ключови фактори, които трябва да имате предвид. Регулируема част за нос работи добре за плътно и удобно прилягане. Намирането на рамките с подходящ размер също може да определи комфорта и производителността на вашите слънчеви очила.

Професионален съвет: Оптометристът на Lentiamo Eliška препоръчва аеродинамична форма за велосипедисти, когато скоростта е важна. Аеродинамичната форма има и друга важна роля – по-добра защита. Тъй като тези рамки съответстват на формата на лицето, те предпазват очите ви от слънчевите лъчи, сухия вятър и летящите отломки.

Цветове на обектива

Bollé Lightshifter XL Red Matte LIGHTSHIFTER XL

Марка на снимката по-горе: Bollé

В допълнение към UV защитата, цветовете на стъклата на слънчевите очила влияят на вашето изживяване. Някои лещи са предназначени за ярка дневна светлина, докато други са специално предназначени за подобряване на яркостта и яснотата. Ето някои цветове на лещите, които са популярни сред колоездачите:

  • Червени лещи – Червените лещи повишават зрителната острота с висок цветови контраст за жълти пътни знаци и линии на движение. Червените лещи са подходящи за шосейно колоездене или колоездене в близост до зелени гори.
  • Лилави лещи – Лилавите лещи подобряват контраста, минимизират отраженията на светлината и потискат ярките бели цветове.
  • Жълти лещи – За повишен контраст и възприемане на дълбочина в по-тъмни дни, жълтите лещи се представят най-добре. Те предлагат остро зрение при условия на слаба светлина и в мъгливи или облачни дни.
  • Кафяви лещи – Кафявите лещи подобряват контраста при ярка, както и променяща се светлина. Те също така са чудесни за точно възприемане на дълбочината, което е важно в трафика.
  • Сиви лещи – Сивите лещи са многофункционални и осигуряват истинско цветово възприятие, като същевременно намаляват отблясъците.

Професионален съвет: Пурпурните или виолетовите лещи са подходящи за колоездене. Оптометристът на Lentiamo Eliška предпочита лилавите лещи, тъй като те подобряват детайлността на изображението и позволяват на окото да забележи потенциални опасности на пътя.

Видове и материали на лещите

Oakley Radar EV Path OO 9208 13 38

Марка на снимката по-горе: Oakley

Възможно е да срещнете дъжд, ярко слънце и облачно небе по време на цялото си пътуване. Поради тази непредсказуемост, фотохромните лещи са фантастичен вариант за велосипедисти. Известни също като преходни лещи, фотохромните лещи се адаптират въз основа на излагане на UV светлина. Очилата ще потъмнеят, когато са изложени на ярка светлина и ще се върнат към ясно или по-светло състояние при липса на светлина.

Материалите за стъклата на слънчевите очила също трябва да се вземат под внимание. Лещите от поликарбонат или Trivex се препоръчват за колоездене, тъй като са леки и нечупливи. Избягвайте стъклени лещи при колоездене и други спортни дейности.

Рамки

Under Armour UA HALFTIME 003 KA 99

Марка на снимката по-горе: Under Armour

Най-добрите рамки за слънчеви очила за шосейно колоездене са издръжливи и могат да издържат на ежедневни падания и неравности. Рамките не трябва да пречат на зрителното ви поле, за да можете лесно да виждате насрещния трафик или други препятствия. Избягвайте слънчеви очила с много дебели или широки дужки, тъй като те могат да създадат слепи петна в периферното ви зрение.

Стил

Bogner 67318 1500 130

Марка на снимката по-горе: Bogner

Много популярни модели за колоездене са по-едри за допълнителна защита и имат отчетлив атлетичен вид. Има и голямо разнообразие от стилове без рамки или модели с по-тесни тела, от които да избирате. Има много цветове и модели, които могат да работят добре за вашето пътуване.

Опциите с полурамки или без рамки работят добре, тъй като позволяват по-добър изглед от всеки ъгъл. Пълните рамки могат да предложат допълнителна издръжливост. Като цяло стилът е важен, но някои характеристики се свеждат до лични предпочитания.

Заключителни мисли от Lentiamo

Намирането на правилните слънчеви очила за вашето пътуване е лесно, след като знаете какво да търсите. Оптометристите на Lentiamo са предложили своите съвети относно слънчевите очила за колоездене, за да сте в безопасност и комфорт на пътя. Вашето колоездене ще бъде по-приятно, когато намерите правилния чифт!

Често задавани въпроси

Кои слънчеви очила са най-добри за колоездене?

Най-добрите слънчеви очила за колоездене са удобни, предлагат висока UV защита, подобряват зрението ви и ви пазят в безопасност на пътя.

Потърсете регулируеми рамки или подложки за нос, които позволяват по-добро персонализиране и повишен комфорт. Намерете лещи и цветове, които предпазват от вредните слънчеви лъчи, като същевременно предлагат подобрения за увеличен цветови контраст и възприемане на дълбочина. Издръжливите рамки и нечупливите лещи ще ви предпазят по време на кратко или дълго каране при всякакви условия.

Имам ли нужда от специални слънчеви очила за колоездене?

Важно е да намерите слънчеви очила, предназначени специално за колоездене. Слънчевите очила за колоездене са изработени от издръжливи материали с по-големи тела и стъкла, за да предпазят очите ви на пътя. Отломки като чакъл, мръсотия и други могат лесно да бъдат изритани по време на вашето каране.

За разлика от стандартните слънчеви очила, слънчевите очила за колоездене предпазват очите ви от всички страни, като издържат на удари и подобряват зрението.

Поляризираните слънчеви очила по-добри ли са за колоездене?

Поляризираните слънчеви очила ефективно намаляват отблясъците и отраженията за по-добро зрение, за да ви е удобно и безопасно. Поляризацията обаче може да затрудни разчитането на цифрови устройства като мобилни телефони или навигационни системи. Тъй като поляризацията може да затрудни забелязването на лъскави повърхности като масло, лед или вода, важно е да имате предвид средата, в която карате.

В крайна сметка има предимства и недостатъци на поляризираните слънчеви очила за колоездене. Внимателно обмислете огледални или поляризирани слънчеви очила искате, ако основната ви цел е да намалите отблясъците и отраженията.

Какви слънчеви очила носят състезателите на Tour de France?

Разбира се, повечето професионални колоездачи в Тур дьо Франс използват очила от техни спонсори. Колоездачите може да са ограничени до една марка, но могат да изберат слънчеви очила, които им вършат добра работа, от различни колекции.

Например, някои колоездачи може да предпочетат по-нови модели със специализирани подобрения на лещи като Prizm Road от Oakley, технология, специално проектирана за шосейно колоездене. Някои други забележителни спонсори на състезанието, забелязани на ездачи, включват Smith Optics и Bollé.

Професионалистите Egan Bernal, Geraint Thomas и Mathieu Van Der Poel – сред много други – са били забелязвани в модели на Oakley като Kato X, Racing Jacket и Sutro в миналото.


Прочетете повече

Интересувате ли се от други спортове? Вижте още слънчеви очила за бягане и туризъм днес.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти